Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti

Posted by

Muazzez İlmiye Çığ: Türkiye’nin Aydınlanma Mücadelesinin Değerli Bilim Kadını

Muazzez İlmiye Çığ

Türkiye’nin aydınlanma mücadelesinde önemli bir yere sahip olan Türkiye’nin ilk Sümerologu Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Dünyanın önde gelen bilim insanlarından olan Çığ’ın vefat haberi, yazarı olduğu Kaynak Yayınları tarafından duyuruldu:

“Türkiye’nin aydınlanma mücadelesinin sembol ismi, son Sümer Kraliçesi, değerli yazarımız Muazzez İlmiye Çığ’ı kaybettik. Başımız sağolsun.”

MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ’IN HAYATI

Sümerolog, bilim insanı, tarihçi Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi. Eğitimine başladığı dönemden itibaren bilime olan ilgisiyle dikkat çeken Çığ, hayatı boyunca pek çok alanda başarılı çalışmalar gerçekleştirdi. Ankara Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi’nde uzman olarak görev aldı ve önemli araştırmalara imza attı.

Emekli olduktan sonra da aktif bir şekilde çalışmalarına devam eden Çığ, Sümer ve Hitit kültürleri üzerine birçok kitap yazdı ve uluslararası alanda tanındı. Yaptığı araştırmalar ve katkılarla bilim dünyasına önemli bir miras bırakan Çığ, Türkiye’de aydınlanma mücadelesinin simge isimlerinden biri olarak anılmaya devam edecek. Başarılarıyla bilim dünyasında iz bırakan Muazzez İlmiye Çığ, unutulmaz eserleriyle de her zaman hatırlanacak.

ESERLERİ

Kur’an İncil ve Tevrat’ın Sümer’deki Kökeni (1995), Sümerli Ludingirra- Zaman Tüneliyle Yolculuk (1996), İbrahim Peygamber – Sümer Yazılarına ve Arkeolojik Buluntulara Göre (1997), İnanna’nın Aşkı / Sümer’de İnanç ve Kutsal Evlenme (1998), Zaman Tüneliyle Sümer’e Yolculuk (1998), Hititler ve Hattuşa / İştar’ın Kaleminden(2000), Gılgameş / Tarihte İlk Kral Kahraman (2000), Ortadoğu Uygarlık Mirası (2002), Ortadoğu Uygarlık Mirası 2 (2003), Sümer Hayvan Masalları (2003), Bereket Kültü ve Mabet Fahişeliği (2004), Vatandaşlık Tepkilerim (2004), Atatürk Düşünüyor (2005), Sümerlilerde Tufan / Tufan’da Türkler (2008)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir