Bayraktar TB3, Dünyada Bir İlki Gerçekleştirdi
Baykar şirketi tarafından üretilen Bayraktar TB3, havacılık tarihinde önemli bir başarıya imza attı. Silahlı insansız hava aracı (SİHA) sınıfında yer alan Bayraktar TB3, kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yaparak havacılık tarihine geçti.
TCG Anadolu Gemisi’nde gerçekleştirilen gemiden uçuş testi büyük bir başarıyla tamamlandı. Bayraktar TB3 PT1 ve PT2, Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden Dalaman Hava Meydan Komutanlığı’na intikal etti. Burada gerçekleştirilen çalışmalarda Bayraktar TB3 PT1, TCG Anadolu’ya gece ve gündüz yakın uçuşlar yaparak ‘Yaklaşma Testlerini’ başarıyla geçti.
Test Uçuşu 46 Dakika Sürdü
Denizdeki testlerini tamamlayan Bayraktar TB3 PT2, 19 Kasım’da TCG Anadolu’nun eğimli rampasından başarıyla havalandı. Ege ve Akdeniz’in buluşma noktasında 46 dakika süren test uçuşunu başarıyla gerçekleştiren Bayraktar TB3, aynı kısa piste iniş yaparak dikkatleri üzerine çekti. Bu test uçuşu, hem havacılık hem de denizcilik tarihinde yeni bir dönemin başlangıcı oldu.
Yerli Motor İle En Yükseğe
Bayraktar TB3 SİHA, yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla 25 Haziran 2024’te 36 bin 310 feet irtifaya çıkarak Yüksek İrtifa Sistem Performans Testini başarıyla tamamladı. Milli SİHA, bu başarıyla önemli bir eşiği aştı. Milli havacılık tarihinin irtifa rekoru ise 45 bin 118 feet ile Bayraktar tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’ya ait.
Rampa Testlerini Başarıyla Tamamladı
Bayraktar TB3 SİHA, Tekirdağ Çorlu’da başlayan ve Keşan’daki test merkezinde devam eden testlerde 1 Haziran 2024’te rampadan havalanarak önemli bir adım attı. Bayraktar TB3, başarılı rampa testleriyle birlikte gemiye çıkışa hazır hale geldi.
Toplam Uçuş 700 Saatin Üzerinde
Bayraktar TB3 SİHA, bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında 700 saatten fazla uçtu. 20 Aralık 2023’te 32 saat havada kalarak 5 bin 700 km yol kat eden bu milli SİHA, 26 Mart 2024’te ASELFLIR-500 ile uçarak yüksek performans gösterdi.