Bolu Kartalkaya Kayak Merkezindeki Yangında Yaşananlar
Bolu Kartalkaya kayak merkezinde bulunan Grand Kartal Otel’de çıkan yangın, birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Yangın sırasında alınan önlemlerin yetersiz olduğu görüntüler, dehşeti ortaya koydu.
DUVAR’ dan Bahadır Özgür’ün haberine göre, asıl sorunun yalnızca yangınla sınırlı olmadığı anlaşıldı. İnsanlar, denetimin olmaması ve rantın kurbanı olmaları sonucunda hayatlarını kaybettiler. Uzmanlar yıllar önce, benzer olaylar için uyarıda bulunmuşlar ve “Müteahhitlerin isteği doğrultusunda yapılan değişiklikler, itfaiye gücünü zayıflatır ve denetimsizlik artar” demişlerdi.
KARTALKAYA’DAKİ FACİANIN SEBEPLERİ NELER?
2027 yılında, ‘Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’ yayınlandı. Ancak uzmanlar, yönetmeliğin eksikliklerle dolu olduğunu belirtti. İktidar ise yönetmeliği 5 yıl sonra değiştirerek denetime önemli bir darbe vurdu.
5 Nisan 2012 tarihinde, Bakanlar Kurulu kararı ile bir dizi değişiklik yayınlandı. Değişikliklerin ismi, “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ve Bazı Yönetmeliklerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” olarak belirlendi.
O dönemde dikkat çekmeyen fakat sonradan önemli bir rol oynayan madde, yönetmelikte bir cümle değişikliği yapılmasıydı. Bu değişiklik, ileride yaşanacak yangın felaketlerinin önünü açmıştı. Çünkü Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te tek bir cümle değiştirilmişti.
BİR CÜMLEYLE DEĞİŞEN HER ŞEY
Yönetmeliğin 6. maddesinin 4. fıkrasında “Projeler; ilgili belediye itfaiye birimlerinin uygun görüşü alındıktan sonra, ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır.” ifadeleri bulunuyordu. Bu madde, şu şekilde değiştirildi: “Projeler; ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır.” Yani “itfaiye birimlerinin görüşü” kısmı çıkarıldı.
Aynı dönemde, Şehircilik ve Çevre Bakanlığı tarafından yapılan değişiklikle, “Yapı kullanma izinlerinde başvuru sahibinden bilgi ve belge istenmesine ilişkin esaslar” belirlendi. Bu değişiklik 3 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
“Yapı kullanma izni vermeye yetkili idarece, başvuru sahibinden kullanılan malzemenin irsaliye ve faturası, doğalgaz uygunluk belgesi, yangın güvenlik (itfaiye) raporu, sığınak raporu, emlak alım vergisi ilişik kesme belgesi, yapı denetim kuruluşu tarafından gerçekleştirilen temel, toprak ve ısı yalıtım vizeleri başta olmak üzere herhangi bir vize işlemi için ilgili idarece hazırlanacak onay belgesi, çevre düzenine ilişkin yazı, işgaliye borcu olmadığına ilişkin yazı, vergi dairelerinden vergi borcu olmadığına ilişkin belge, belediye tarafından alınan vergi ve harçların makbuzları ve buna benzer belgeler istenmez.”
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE GERÇEKLEŞEN DEĞİŞİKLİKLERİN SONUÇLARI
Değişikliklerin ardından konunun uzmanları uyarılarda bulundu ve tepki gösterdi. Bu isimlerden biri de İTÜ Makine Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç oldu. Prof. Dr. Kılıç, değişikliklerin yangın güvenliği üzerinde oluşturacağı olumsuz etkileri belirtti.
“Çevre Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda, yangın projeleri artık itfaiye tarafından incelenmeyecek ve iskan kontrolleri itfaiye tarafından yapılmayacak. Bu durum, itfaiyenin önemini azaltacak ve sadece göstermelik denetimler yapılacaktır. Bu değişiklik, inşaat müteahhitlerini sevindirebilir ancak vatandaşları olumsuz etkileyecektir. Avrupa’da projelerin itfaiye tarafından incelenmediği başka bir ülke bulunmamaktadır. Bürokrasiyi azaltma düşüncesiyle, inşaat sektörü lobisinin baskısıyla, yangın yönetmeliği değiştirildi” şeklinde ifadeler kullandı.
More Stories
ABB’den açıklama geldi! Bu yollar trafiğe kapatılacak
Çete yanlış dükkanı kurşunladı: Olayı uzman raporu aydınlattı
Özkök’ten gündemi değiştirecek özel görüşme notları: İşte Öcalan’ın sözleri